Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 ‘Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015’ (Α΄152), όπως ισχύει», της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ‘Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του νόμου 3631/2008 (Α΄6)» και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.3986/2011 για το ΤΑΙΠΕΔ, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων σύμβουλος διορίζονται με απόφαση της ΓΣ του Ταμείου. Δε μπορέσαμε ωστόσο να βρούμε το ΦΕΚ δημοσίευσης της απόφασης αυτής της ΓΣ. Επειδή δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία και απευθυνθήκαμε, θα μπορούσε ο κ.Υφυπουργός Οικονομικών να μάθει και να μας ενημερώσει απόψε για τον αριθμό του σχετικού ΦΕΚ;
Θα ήθελα επίσης να υποβάλλω στους βουλευτές της συμπολίτευσης ένα ερώτημα, που συνδέεται με το Δεύτερο Άρθρο: Δε σας κάνει εντύπωση το ενδιαφέρον και η φροντίδα της Γερμανικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιχειρήσεις της, για παράδειγμα για τη Deutsche Telecom, που αγόρασε τον «δικό μας» ΟΤΕ; Ή για τους «Γερμανικούς Σιδηρόδρομους»; Όλες οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης δε στηρίζονται σ’ έναν ισχυρό ακόμα δημόσιο τομέα, παρά τα κύματα των εναντίον του επιθέσεων; Μήπως δε βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη μια διαδικασία επανακρατικοποίησης, για παράδειγμα, του νερού, που όπως συζητήσαμε στην πρωϊνή συνεδρίαση της ακρόασης φορέων με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, είχε φτάσει να μην πίνεται στο Παρίσι και στα Γερμανικά κρατίδια, και επανήλθε ή επανέρχεται στους γαλλικούς και γερμανικούς δήμους την ώρα που εμείς πουλάμε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ; Ή μήπως δε γίνεται αυτή τη στιγμή συζήτηση για επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Βρετανία, όταν οι γραμμές που κρατάει ο κ.Μπράνσον έχουν φτάσει να στοιχίζουν μέσω της κρατικής επιδότησης 4 ή 5 φορές περισσότερο από την κρατικοποιημένη «Ανατολική Γραμμή» ;
Θα ήθελα επίσης να παρατηρήσω για αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός Οικονομικών χθες, ότι το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια περιγράφεται στο ΕΣΠΑ ως προς το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του και αναμένουμε τους ιδιώτες επενδυτές, που θ’ αγοράσουν επιχειρήσεις και γη για το υπόλοιπο, ότι μάλλον θ’ αστειεύεται. Και θ’ αναφέρεται στο σχέδιο αποανάπτυξης της χώρας μας, αφού η πρόβλεψη στο ίδιο το προσχέδιο Προϋπολογισμού που συζητήσαμε την προηγούμενη βδομάδα στην Επιτροπή είναι ότι το ΑΕΠ, που ήδη έχει εξαερωθεί κατά το ¼ τα τελευταία χρόνια, θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία, εφόσον συνεχιστεί αυτή η πολιτική, και για τα επόμενα χρόνια – και πολλαπλασιαστικά, θα έλεγα εγώ, εφόσον πουληθούν τελικά τα «χρυσαφικά», η γη και οι δημόσιες επιχειρήσεις.
Θα ήθελα επίσης να κάνω μια δήλωση σε σύνδεση με το Τρίτο Άρθρο. Εμείς πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας – γιατί κι εμείς θέλουμε ν΄ αξιοποιηθεί, όχι ψευδώνυμα αλλά πραγματικά - θα πρέπει να γίνεται με ενίσχυση της άσκησης της εσωτερικής κυριαρχίας και με τρόπο ώστε να δημιουργείται προστιθέμενη αξία, πριν απ’ όλα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Και βέβαια πρωταρχικά με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ήπια αξιοποίηση των πόρων, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών, ώστε να μη γίνονται αντικείμενο λεηλασίας και εξάντλησης. Και θα πρέπει να εξαιρεθούν πλήρως απ’ οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης ή «αξιοποίησης» οι εκτάσεις του δικτύου ΝATURA. Το αντίθετο, δηλ., απ’ αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από περιπτώσεις σαν αυτές, για παράδειγμα, της Κέρκυρας - την Κασσιόπη και τον Ερημίτη.
Για το Τέταρτο Άρθρο, τώρα, μια σειρά ζητήματα απολύτως συνοπτικά:
1. Σχετικά με την εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Για να μην παγώσουν οι άνθρωποι σε πολυκατοικίες και χωριατόσπιτα αυτό το χειμώνα, αποσύρετε αυτή τη ρύθμιση εδώ και τώρα.
Το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης και όσο υπάρχει το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο, και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά φόρου, το «παράθυρο» του λαθρεμπορίου θα γίνεται ορθάνοιχτη «πόρτα».
Αν όμως επιμένετε στην εξίσωση για να καταπολεμηθεί όντως το λαθρεμπόριο, προχωρήστε άμεσα στην εξίσωση των φόρων προς τα κάτω έτσι ώστε να γίνει ταυτόχρονα πιο φθηνό και το πετρέλαιο κίνησης, που είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη.
2. Για τους μισθούς των εργαζόμενων στο Υπουργείο Οικονομικών
Εμείς θα στηρίξουμε τη διάταξη που «παγώνει», έστω και προσωρινά, την περαιτέρω μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, όχι επειδή συμφωνούμε με το σκεπτικό της συγκεκριμένης διάταξης ή με τη συγκεκριμένη πολιτική, αλλά επειδή στηρίζουμε την πάλη ενάντια στη λιτότητα, για την άμεση αποκατάσταση σε πρώτη φάση τουλάχιστον των μειώσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πριν από όλα για την άμεση ανακούφιση των ίδιων των εργαζομένων. Αλλά και επειδή η αύξηση του εισοδήματος της εργαζόμενης συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας στις σημερινές καταστροφικές συνθήκες.
3. Για το επικουρικό ταμείο
Να αποσύρετε άμεσα την τροπολογία, όπως έγινε και πέρυσι. Ακούσατε ότι σας το ζητήσαμε όλοι οι βουλευτές.
Είναι ντροπή και να συζητάμε την κατάργηση της αποζημίωσης για τη μάνα ή τον πατέρα και τα παιδιά όταν ο ένας ή κάποιες φορές και οι δυο γονείς ή το παιδί τους έχουν σκοτωθεί - στη χώρα με τον ψηλότερο δείκτη αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στην Ευρώπη.
Είναι ντροπή να κουρεύονται οι αποζημιώσεις και να μπαίνει 100.000 ευρώ πλαφόν αποζημίωση για ανθρώπους που μπορεί να περάσουν όλη την υπόλοιπη ζωή τους κατάκοιτοι. Και στις δυο περιπτώσεις, επειδή αφαιρέθηκε η άδεια ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν ρημάξει στην κυριολεξία τους ασφαλισμένους τους.
Είναι ντροπή να μην αποζημιώνονται τα θύματα επειδή ο οδηγός προκάλεσε εσκεμμένα το ατύχημα.
Και είναι δυο φορές ντροπή να θεσπίζεται το ακατάσχετο των κεφαλαίων του Επικουρικού για τελεσίδικες δικαστικές υποθέσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι το σοβαρό οικονομικό έλλειμμα του Ταμείου μετατρέπεται σε ακόμη σοβαρότερο έλλειμμα της δικαιϊκής διαδικασίας, ικανό να την τινάξει στον άερα.
Φέρετε το θέμα του Επικουρικού σε ένα κανονικό νομοσχέδιο μετά από διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς για να το συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις σαν κανονικοί άνθρωποι.
4. Για τη ληστεία του πόρου επί των εισαγόμενων ειδών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και των υπόλοιπων Πολυτεχνείων της χώρας, καθώς και του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης:
Έχω στα χέρια μου ένα δελτίο τύπου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας από τη συνάντηση της διοικητικής επιτροπής τους με την task force της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τυχαίο ότι μέσα στον κατάλογο των αιτημάτων που οι ίδιιοι καταγράφουν ότι απηύθυναν στην τρόικα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τους, εντάσσεται και η κατάργηση του 0,5% επί των εισαγομένων; Μήπως αυτή η ληστεία Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων είναι το μισό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση;
Ζητούμε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης και βέβαια…
5. …την άμεση απόσυρση της κατάργησης των μη δημόσιων και απολύτως ανταποδοτικών φόρων 2% και 2 τοις χιλίοις που εισπράττει το ΤΕΕ από τους Συνδέσμους εργοληπτών και από τους μελετητές σε ανταπόδοση νομικών και άλλων υπηρεσιών.
Οι πόροι αυτοί αποτελούν πάνω από το 60 % των ετησίων εσόδων του και, όπως μας εξήγησε και ο Πρόεδρος του στην προηγούμενη συνεδρίαση. Και χάρη σε αυτούς έχει τη δυνατότητα να ασκεί, και μάλιστα δωρεάν, το ρόλο του σύμβουλου του ελληνικού κράτους για τεχνικά θέματα. Αν θέλετε να διαλύσετε το ΤΕΕ, έναν ιστορικό φορέα, ως προς αυτό του το ρόλο και να τον μετατρέψετε σε απλή επαγγελματική οργάνωση, έτσι ώστε να μην σας ενοχλεί και να εξασφαλίζετε με πανάκριβο κι αποτυχημένο τρόπο το ρόλο αυτό μέσω ιδιωτικών εταιρειών, δηλώστε μας το. Έτσι ώστε να πάρει ο κάθε βουλευτής τις ευθύνες του για το τι ψηφίζει.
6. Αποσύρετε άμεσα τη ρύθμιση για πέρασμα στον κρατικό προϋπολογισμό όλης της περιουσίας των ΝΠΔΔ, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, νοσοκομείων, Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΤΕΕ και πλήθους άλλων ιδρυμάτων που δεν έχουμε καν ακόμη συνειδητοποιήσει, ούτε εμείς ούτε αυτοί οι ίδιοι, ότι τους αφορά.
Είναι κρίμα να ξεπουλήσετε μέσω ΤΑΙΠΕΔ και τα τμήματα της δημόσιου χαρακτήρα περιουσίας, που μέχρι σήμερα συμπληρώνουν τις ελλειμματικές έτσι κι αλλιώς υπηρεσίες που παρέχονται στο λαό για θέματα παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής φροντίδας, πολιτιστικής αναψυχής των εργαζόμενων κ. ά.
Τα άρθρα Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο δεν παίρνουν γιατρειά και προφανώς θα τα καταψηφήσουμε.
Για το Άρθρο Τέσσερα επιφυλασσόμαστε, περιμένοντας ν’ ακούσουμε τι θα κάνετε, αν θα πάρετε πίσω όλη τη σειρά ζητημάτων, όπως σας ζητήσαμε.
Νάντια Βαλαβάνη Εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 17.10.2012
Εισήγηση επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικ. Υποθέσεων για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ (17.10.2012)
Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη
on
8:00:00 μ.μ.
Rating: