Σχετικά με την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νερού η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά για τη ζωή, την υγεία και την υγιεινή των ανθρώπων και των πόλεων είναι το νερό. Γι αυτό τον λόγο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη προϊόν στο πλαίσιο των νόμων της αγοράς. Γεγονός που αναγνωρίζεται και απ' τον ΟΗΕ (Γενικό Σχόλιο 15 της Επιτροπής Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων) που ορίζει ότι «το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό συνεπάγεται ότι ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση σε επαρκές, σε φυσικά αποδεκτό και οικονομικά ανεκτό νερό για προσωπική και οικιακή χρήση. Η τιμή και η διαθεσιμότητα του νερού δεν μπορεί να καθορίζονται αποκλειστικά από τις δυνάμεις της αγοράς, όπως θα συνέβαινε σε ένα οικονομικό πλαίσιο, βασισμένο στην πλήρη ανάκτηση του κόστους». Για να ικανοποιηθούν αυτά τα τρία βασικά κριτήρια που ορίζει ο ΟΗΕ, θα πρέπει μεταξύ των άλλων να γίνονται σοβαρές επενδύσεις στη συντήρηση και επέκταση των δικτύων. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις πράγματι κοινής ωφέλειας, και όχι ιδιωτικές, καθώς κάτι τέτοιο μειώνει τα κέρδη τους.
Αντί γι' αυτό, η τρικομματική κυβέρνηση εφαρμόζει σήμερα τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες τάσεις, αυτές που πρωτοεκφράστηκαν μεταπολεμικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Χιλή του Πινοτσέτ το 1973 για να καταλήξουν στη Δήλωση του Δουβλίνου του 1992, όπου για πρώτη φορά το νερό καθορίζεται ως εμπορεύσιμο αγαθό με «οικονομική αξία σε όλες τις ανταγωνιστικές χρήσεις». Η ελληνική κυβέρνηση γίνεται έτσι άθυρμα στα χέρια της Τρόικας, που μέσω των Μνημονίων επιχειρεί να επιβάλλει ως υποχρεωτική την ιδιωτικοποίηση του νερού, που απέτυχε να «περάσει» ως δεσμευτική ευρωπαϊκή πολιτική τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά, κόντρα στη διεθνή εμπειρία, όταν μεταξύ 2009-2011 ο Δήμος του Παρισιού παίρνει πίσω το νερό απ' τη «Σουέζ» η οποία κατέχει το 5 % και της ΕΥΑΘ στην Ελλάδα, η Γερμανία επαναδημοτικοποιεί το νερό, το ίδιο και στο Μπουένος Άιρες, στο Χάμιλτον του Καναδά κ.ά. επίσης. Επιπλέον στην Ολλανδία από το 2004 υπάρχει νόμος που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση του νερού, και στην Ιταλία σε δημοψήφισμα του 2011 οι συμμετέχοντες αποφάσισαν με 95% ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αντιπαλέψει με κάθε τρόπο την επιχειρούμενη από το ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποίηση του νερού, και των δύο σοβαρά κερδοφόρων εταιρειών, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Κι ενώ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αναπτύσσονται σήμερα σοβαρά κινήματα, προειδοποιούμε τους όποιους «ενδιαφερόμενους» ότι τέτοιες «επενδύσεις» θ’ αποδειχτούν βραχυχρόνιες».
Αθήνα, 21.3.2013
Δήλωση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού, 21/3/2013
Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη
on
8:58:00 π.μ.
Rating: