Σχετικά με το μεγάλο ποσοστό των ερωτήσεων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου που μένουν και χαρακτηρίζονται ως «αναπάντητες», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ενώ ο Κανονισμός της Βουλής (παράγραφος 4, άρθρο 126) ορίζει ρητά ότι στο πλαίσιο της κατάθεσης από μεριάς βουλευτών ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου «οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν γραπτώς στις ερωτήσεις μέσα σε είκοσι πέντε ημέρες από την κατάθεση τους», ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτήσεων δεν λαμβάνει ουδεμία απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία, με αποτέλεσμα να καταχωρείται στην επίσημη «λίστα» των «αναπάντητων ερωτήσεων».
Ενδεικτικά αναφέρω ότι, όσον αφορά στις ερωτήσεις που έχω συνυπογράψει μόνο κατά το μήνα Απρίλιο 2013, σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση των υπηρεσιών της Βουλής, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν δέησαν και δεν πρόκειται να απαντήσουν στις εξής έξι (6) ερωτήσεις με τους παρακάτω τίτλους:
1. «Πρωτοφανές σκάνδαλο η «παραχώρηση»-ξεπούλημα των κρατικών λαχείων»
2. «Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες επαναχορήγησης του ΕΚΑΣ»
3. «Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα οι υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης»
4. «Συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης στις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος»
5. «Διώξεις συνδικαλιστών»
6. «Απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρών για τα ΕΛΤΑ με ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης».
Γίνεται φανερό και μόνο από αυτό το δείγμα τι «πονάει» την τρικομματική κυβέρνηση τόσο, ώστε να μην απαντάει, παραβιάζοντας ανοιχτά τον Κανονισμό της Βουλής.
Από τις δεκάδες αναπάντητες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί με τη δική μου συνυπογραφή από την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου μέχρι σήμερα, θα αρκεστώ να επισημάνω μόνο μία περίπτωση: Είναι η ερώτηση που κατατέθηκε στις 19.11.2012 με θέμα «Χάρτα συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των Ινστιτούτων Goethe της Ελλάδας». Η ερώτηση, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα στη μεγάλη «δεξαμενή» των «αναπάντητων», επισημαίνει σε ανύποπτο -σε σχέση με το Σχέδιο Αθηνά- χρόνο, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω ειδικής σύμβασης («χάρτας») με το Ινστιτούτο Γκαίτε, παραχωρεί στο Γερμανικό Ίδρυμα όλη την ευθύνη της κατάρτισης των προγραμμάτων εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των καθηγητών γερμανικής γλώσσας στα ελληνικά δημόσια σχολεία, και μάλιστα με έξοδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, ουσιαστικά αφαιρώντας αυτή τη λειτουργία απ’ τα Γερμανικά Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Πρόκειται για μια ρύθμιση πρωτοφανή πανευρωπαϊκά. Πρόσφατα μάθαμε ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Αθηνά διαλύονται τα Γερμανικά Τμήματα, όπως και όλα τα άλλα Γλωσσικά Τμήματα στο πλαίσιο ενός «Τμήματος Ξένων Γλωσσών» σε κάθε Ελληνικό ΑΕΙ. Γίνεται φανερό έτσι γιατί η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση.
Να υποθέσουμε ότι παρόμοιες σκοπιμότητες βρίσκονται πίσω από την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και όσον αφορά και τις υπόλοιπες ερωτήσεις;».
Αθήνα, 22.5.13
Δήλωση για τα «αναπάντητα» του κοινοβουλευτικού ελέγχου
Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη
on
6:22:00 π.μ.
Rating: