ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά το τέλος της σημερινής σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής η βουλευτής Β΄ Αθηνών και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η συνεδρίαση είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα και θα ολοκληρωθεί αύριο δημόσια με τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων και τις δικές μας μέσα στη Βουλή, που θα είναι και ανακοινώσιμες.
Το μόνο που θέλω να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι στηρίζουμε τη Κυπριακή Δημοκρατία και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα, ώστε να ασκηθούν αυτά τα δικαιώματα σε μια κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της έντασης και επιστροφής μετά από ουσιαστική υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ό,τι βοηθάει σε αυτή τη κατεύθυνση και η αναζήτηση διεθνών στηριγμάτων και συμμαχιών που έχουν μεγάλη σημασία σήμερα, το στηρίζουμε και αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ανοιχτές γραμμές της Ελλάδας με τη Τουρκία γιατί η Ελλάδα έχει και δικά της κυριαρχικά δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στη περιοχή και δε μπορεί να επιδιωχθεί η υλοποίηση τους χωρίς διάλογο ή με στρατιωτικοποίηση, αν υπάρξουν τέτοιες τάσεις, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα τα πράγματα.
Σταθήκαμε κυρίως στην ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ με το «Μπαρμπαρός» και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ως ανοιχτή πληγή το θέμα της Ουκρανίας, που δεν πρέπει να γίνει χρόνιο θέμα, γιατί θα υπάρξει μια Ευρώπη που θα αντιμετωπίζει ως εχθρική δύναμη τη Ρωσία και δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή συλλογική ασφάλεια χωρίς ή πολύ περισσότερο κόντρα στη Ρωσία. Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν ανοιχτές οικονομικές επιπτώσεις για όλες τις χώρες και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και για τις προοπτικές του αύριο. Και βέβαια υπάρχει το θέμα ότι από την ουκρανική κρίση μέχρι τη κρίση που προκλήθηκε στη κυπριακή ΑΟΖ, συνδέονται άμεσα με το μέτωπο που έχει ανοίξει στη Μέση Ανατολή και που μας επηρεάζει – θα πρέπει να είμαστε τυφλοί για να μη δούμε ότι μας επηρεάζει – σαν αποτέλεσμα και της προσπάθειας «εξαγωγής δημοκρατίας» και των παρεμβάσεων των δυτικών δυνάμεων μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Γι’ αυτό ακριβώς αυτές οι δυνάμεις, πέρα από το ότι πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην επεκταθεί αυτή η ιστορία με τους τζιχαντιστές και γίνει ένα τεράστιο αποσταθεροποιητικό χρόνιο πρόβλημα για όλη την περιοχή, πρέπει να παρέμβουν εκεί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα ανοιχτά μέτωπα, πχ. στο Κομπάνι, και να βοηθήσουν τους προσφυγικούς πληθυσμούς να μείνουν εκεί. Να υπενθυμίσω ότι η Τουρκία έχει 1,6 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία και ένα μέρος θα έρθει στην Ελλάδα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια από την ΕΕ, από τις ΗΠΑ, από τον ΟΗΕ, από τις διεθνείς οργανώσεις, που δεν την προσφέρουν, αλλά την οφείλουν. Και πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε πολιτική λύση στον εμφύλιο της Συρίας.»
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10.11.2014
Δηλώσεις μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (10.11.2014)
Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη
on
9:45:00 π.μ.
Rating: